KANAL TEDAVİSİ

Diş hekimliği uygulamasının temel amacı sağlıklı, doğal bir ağız ve diş yapısı sağlamaktır. Endodontik tedavinin amacı doğal dişlerin fonksiyonlarını korumaktır. Tedavinizi ertelemek dişinizi kurtarma şansınızı riske atar. Kanal tedavisi, modern teknoloji ve teknikler sayesinde, sağlığınıza ve diş durumunuza göre bir veya 2-3 seansta gerçekleştirilen ağrısız, uzun süreli bir tedavidir. Çekilmiş diş yerine köprü veya implant yapmak, kanal tedavisinden daha fazla zaman alır ve daha maliyetlidir.

Kanal tedavisinin ne demek olduğunu anlamak için diş anatomisinden biraz bahsetmek gerekir. Dişin beyaz minesi ve altındaki dentin denilen sert yapının altında, kökün ucuna hasret çeken dişin merkezinde pulpa adı verilen yumuşak doku bulunur. Pulpa kan damarları, sinirler ve bağ dokusundan oluşur ve dişin gelişimi sırasında onu çevreleyen sert dokuların oluşumunu sağlar. Pulpa, dişin içinden köklerin tepesine ve dişi çevreleyen diş eti ve kemiğe tutunur. Tam gelişmiş bir dişin pulpası çıkarılsa bile çevresindeki dokular sayesinde ağızda işlevini sürdürür.

Kanal tedavisi işleminin amacı; kök kanallarındaki enfekte pulpa dokusunun ve bakterilerin mekanik ve kimyasal yöntemlerle temizlenip dezenfekte edilmesi ve ardından bu alanların güta perka ve örtücü denilen maddelerle doldurulup kapatılmasıdır. Kanal tedavisinden sonra diş kaplama veya dolgu ile restore edilir. Böylece doğal dişin ağızda kalması sağlanır.
Doğal bir dişi kanal tedavisi ile korumanın birçok avantajı vardır:

-Etkili çiğneme
-Normal ısırma kuvveti ve hissi
-Doğal görünüm
-Diğer dişlere ekstra yük binmemesi
Kanal tedavisi anestezi ile yapıldığı için dolgu veya diş çekimi kadar ağrılı değildir. Tedaviden sonraki ilk birkaç gün hafif veya orta derecede hassasiyet oluşabilir.

Kanal tedavisi ne zaman gereklidir?
- Çiğneme ve ısırma sırasında ağrı
- Diş etinde diş fistülü varsa
- Diş çatlakları ve kırıkları
- Soğuk veya sıcakla başlayan ve uyaran geçtikten sonra uzun süre devam eden rahatsızlıklar.
- Apse varsa
- Sinire ulaşan derin bir çürük varsa
Bu durumdaki dişler tedavi edilmezse şiddetli ağrılara ve apse gelişimine neden olabilir.
Kanal tedavisi sonrası normal hayatınıza devam edebilirsiniz ancak hissizlik tamamen geçene kadar çiğnememelisiniz.

S.S.S Sizin İçin Cevapladık


S.S.S Sizin İçin Cevapladık

Dişteki çürük tedavi edilmediği takdirde zamanla ilerleyerek dişin sinirine kadar ulaşır ve pulpanın iltihaplanmasına neden olur.
Pulpa iltihabı, zaman geçtikçe yavaş yavaş pulpanın nekrozuna-ölmesine neden olur. Nekroz, travma sonucunda da nekroz gelişebilir. Ani travmalara bağlı olarak kök ucundan giren damarlarda meydana gelen kopma, çatlama veya sıkışma sonucunda pulpa beslenemez ve bir süre sonra nekroze olur. Belirli bir süre sonra mikroorganizmalar nekroze pulpanın içinde üremeye başlarlar. Zamanla mikroorganizmalar kök etrafındaki dokuları da etkileyerek kök ucunda iltihap oluşmasına neden olur.
Dişeti hastalıklarda oluşan dişeti ceplerine bağlı olarak dişin içindeki yan kanallar vasıtasıyla pulpa etkilenebilir.
Yukarıda saydığımız durumlarda diş pulpasının canlı olarak korunması mümkün değildir. Bu nedenle kanal tedavisi uygulanır.

Ağrı ve acı hissetmenizi engellemek için, uygun anestezi ile dişte uyuşukluk sağlanır.
Dişteki çürük temizlenerek dişin sinirine ulaşılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
Kanal boyunu tespit etmek için dişinizin içine kanal aleti yerleştirilerek röntgen alınır. Kanal boyu rehberliğinde, kök ucuna kadar kanal şekillendirilir. Mekanik olarak ve uygun kimyasallar kullanılarak bütün artıklar ortamdan uzaklaştırılır.
Tam iyileşme gerçekleşene kadar seanslar arasında kanalın içi ve diş geçici dolgu maddeleri ile kapatılır.
Tamamen iyileşme sağlandıktan sonra, kanal uygun dolgu maddeleri kullanılarak, kök ucuna kadar doldurulur.
Kanal tedavisi tek seansta tamamlanabileceği gibi dişin durumuna göre birkaç seans da sürebilir.

Antalya Ortodonti
Çevrimiçi
Antalya Ortodonti

Antalya Ortodontiye Hoş Geldiniz.

Her gülüş bir başlangıçtır, bu başlangıçta bizimle birlikte gerçekleştirmeye ne dersiniz?

21:31
WhatsApp Sohbet