AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ

Diş Çekimi

Tüm bu çabalara karşın :

Tedavi edilemeyecek veya restorasyon yapılamayacak büyüklükte diş çürüklerinde,
İleri Periodontal (Dişeti) rahatsızlıklarında,
Diş köklerinde tedavi edilemeyen enfeksiyon ve apselerde,
Ortodontik tedavi amacıyla,
Malpoze (aşırı önde veya arkada bulunarak diş sırasında yer almayan) dişlerin,
Onarılamayacak kadar kırılmış diş ve diş köklerinin,
Gömülü dişlerin çekimleri yapılmaktadır.
Gömülü 20 Yaş Dişleri

Özellikle yirmi yaş dişleri veya diğer adıyla 3. azı dişleri ağızda en son gelişen ve süren dişler olup gömülü kalma olasılığı yüksek olan dişlerdir. Yirmi yaş dişleri 18-23 yaş civarında sürerler. Günümüzün modern yaşantısı, insanların yemek alışkanlıklarını değiştirdiğinden, zamanla daha küçük yapılı çene kemikleri oluşmaktadır ve bu nedenle yirmi yaş dişleri sürmek için yer bulamamaktadır. Eğer yirmi yaş dişleri gömülü olarak değerlendirilmişse, her gömülü yirmi yaş dişinin çekileceği anlamına gelmemelidir. Dişi sürmesi; yaşa, çene kemiğindeki gömüklük derecesine ve pozisyonuna bağlıdır. 15-20 yaşlar değerlendirme için en uygun yaşlardır. Yirmi yaş dişlerinin kök gelişimi 21 yaş civarında tamamlanır. Eğer diş çekimine karar verildiyse çekimin erken yaşlarda yapılması avantajlıdır. Çünkü çene kemikleri genç yaşlarda daha yumuşaktır; dolayısıyla dişlerin çıkartılmaları daha kolay olabilir. İleri yaşlarda yapılacak çekimlerde cerrahi müdahalenin yaratacağı komplikasyonlar daha fazla olabilir
20 yaş dişleri genellikle çiğneme düzleminde olmadıklarından fonksiyon görmezler. Yirmi yaş dişi ağzın en gerisinde olduğu için temizlenmesi ve çürüdüğünde restore edilmesi çok güç olmaktadır. Geride oldukları için çiğneme aktivitesinde de etkin bir rol oynamayan ve özellikle eğri sürmüş yirmi yaş dişlerinin potansiyel risk taşımaları nedeniyle çekilmeleri yerinde olur.
Eklem ağrısına neden olabilirler.Yirmi yaş dişleri sürdüklerinde çenelerin dişsel kapanışında veya çiğneme hareketlerinde uyumsuzluk yaratabilirler. Erken diş temasları sonucu oluşan kuvvetler çene eklemi üzerinde olumsuzluklara neden olabilir. Ayrıca yirmi yaş dişleri süremezlerse çene kemiği içinde itekleme kuvveti oluşturarak ekleme yansıyan ağrılara neden olabilirler. Bu nedenle eklem ağrısı şikayeti olan hastalarda gömülü yirmi yaş dişleri tetikleyici bir unsur olarak kabul edilerek çekilmeleri yerinde olur.
20 yaş dişi ameliyatları

Gömülü 20 yaş dişlerinin problem olmasının nedeni genetik olarak bu dişe ihtiyaç kalmaması ve gittikçe çenelerimizin küçülmesidir. Çenelerimiz küçüldükçe 20 yaş dişleri kendine yer bulmak için zorlanmakta ve dolayısıyla diğer dişler gibi çıkamamaktadır. Kendine yer bulamayan 20 yaş dişleri öndeki dişi ittirerek baskı yapmakta ve bunun da alt ön dişlerde 20li yaşlarda oluşmaya başlayan çapraşıklığı daha da şiddetlendirdiği düşünülmektedir . Ayrıca çok geride olmaları nedeniyle düzgün temizlenememekte ve etraflarındaki diş etinin normal anatomik yapıda olmamasından dolayı kolayca iltihaplanabilmektedirler.

Tam gömülü 20 yaş dişleri ; potansiyel sorun nedenidirler. Komşu dişlerde kök erimesine neden olabilirler. Bunun dışında ileriki zamanlarda kist veya tümör oluşumuna neden olabilirler. Cerrahi operasyonla alınmaları en doğru seçenektir. Bazı özel sebeplerden dolayı alınamadıkları durumlarda uzun dönem senede 1 kere röntgen ile takip edilmeleri gerekir.
Kısmen çıkmış 20 yaş dişleri ; en çok sorun çıkaranlardır. Tam çıkamadıkları için öndeki dişe baskı yaparak çıkmaya çalışırlar. Üzerlerindeki diş eti parçası ( kapşon ) , zamanla arasına yemek artıklarının kaçması ve bakteri üremesi nedeniyle iltihaplanır.Dişin etrafındaki diş etinin iltihaplanması sonucunda ; ağrı , şişlik , abse oluşur. Çürük için uygun ortam oluştururlar. Komşu dişte de çürümeye neden olabildiklerinden dolayı en kısa sürede çekilmeleri uygundur.
Tamamen çıkmış 20 yaş dişleri ; genellikle sorun çıkarmazlar fakat çok geride oldukları için fırçalanmaları zordur. Bu nedenle ağız bakımı çok iyi olmayan hastalarda koruyucu bir önlem olarak çekilmeleri tavsiye edilir.
20 yaş dişi iltihabı veya absesinin belirtileri ;

Ağrı ( kendiliğinden veya üstüne basınca )
Şişlik ( ağız içerisinde veya yüzde )
Kızarıklık
Çene altındaki lenf bezlerinin şişmesi
Yutkunma zorluğu
Ağzın kapatılamaması veya kapatılınca 20 yaş dişi üzerindeki diş etinin ısırılması, baskı olması.

S.S.S Sizin İçin Cevapladık


S.S.S Sizin İçin Cevapladık

Antalya Ortodonti
Çevrimiçi
Antalya Ortodonti

Antalya Ortodonti'ye hoş geldiniz, bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz.

Tedaviniz boyunca size eşlik ediyoruz. bizimle iletişime geçebilirsiniz

11:28
WhatsApp Sohbet